VÁNOČKA S VŮNÍ VÁNOC
recept od: www.studiotana.cz
Ingredience:
- 2 lžíce žitného kvásku
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 150 ml vody
Dvě lžíce žitného kvásku (který používáme třeba i na chleba) smícháme se 100g celozrnné špaldové mouky a 150ml vody a necháme vyběhnout kvásek. Celý proces trvá podle teploty v místnosti i šest hodin, kvásek má zvětšit dvakrát svůj objem.
- 400g jemné špaldové mouky
- 100g Čekankového sirupu Originál
- 0,2l mléka
- 100g másla (můžeme přidat i lžičku sádla)
- ½ vanilkového lusku
- 1 žloutek
- citronová kůra
- špetka soli
Do vyběhnutého rozkvasu přidáme mouku, mléko, máslo, vanilku, žloutek, citronovou kůru, špetku soli a uhněteme hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby, ve které těsto hněteme. Na závěr přidáme do těsta podle chuti třeba 50g nasekaných vlašských ořechů, nebo mandlí, a můžeme přidat i 50g rozinek namočených v rumu.
Těsto necháme asi dvě hodiny kynout, rozdělíme na části a upleteme vánočku. Tu zafixujeme propíchnutím špejlemi a necháme na plechu s pečícím papírem ještě hodinku kynout. Vánočku překryjeme shora pečícím papírem, nebo je možné ji péct jako chleba v litinovém pekáči na 200°C asi 20 minut.