zbývá za 1 199 Kč


VÁNOČKA S VŮNÍ VÁNOC

recept od: www.studiotana.cz

Ingredience:

  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml vody

Dvě lžíce žitného kvásku (který používáme třeba i na chleba) smícháme se 100g celozrnné špaldové mouky a 150ml vody a necháme vyběhnout kvásek. Celý proces trvá podle teploty v místnosti i šest hodin, kvásek má zvětšit dvakrát svůj objem.

  • 400g jemné špaldové mouky
  • 100g Čekankového sirupu Originál
  • 0,2l mléka
  • 100g másla (můžeme přidat i lžičku sádla)
  • ½ vanilkového lusku
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • špetka soli

Do vyběhnutého rozkvasu přidáme mouku, mléko, máslo, vanilku, žloutek, citronovou kůru, špetku soli a uhněteme hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby, ve které těsto hněteme. Na závěr přidáme do těsta podle chuti třeba 50g nasekaných vlašských ořechů, nebo mandlí, a můžeme přidat i 50g rozinek namočených v rumu.

Těsto necháme asi dvě hodiny kynout, rozdělíme na části a upleteme vánočku. Tu zafixujeme propíchnutím špejlemi a necháme na plechu s pečícím papírem ještě hodinku kynout. Vánočku překryjeme shora pečícím papírem, nebo je možné ji péct jako chleba v litinovém pekáči na 200°C asi 20 minut.

VÁNOČKA