zbývá za 999 Kč


Banán plátky neslazené BIO 130g

55,00 Kč
45,00 Kč

×
Varianta produktu

Višně sušené neslazené BIO 250g

     
199,00 Kč

×
Varianta produktu

Zázvor kandovaný BIO 300g

   
115,00 Kč

×
Varianta produktu

Mrkev sušená kousky BIO 250g

115,00 Kč
89,00 Kč

×
Varianta produktu

Česnek sušený prášek BIO 300g

293,00 Kč
265,00 Kč

×
Varianta produktu

Rajčata sušená BIO 200g

     
87,00 Kč

Acai extrakt 250g

silný přírodní antioxidant    
338,00 Kč

×
Varianta produktu

Baobab prášek BIO 200g

vysoký obsah vlákniny a antioxidantu vitamínu C
199,00 Kč

×
Varianta produktu

Goji / kustovnice čínská 220g

přírodní zdroj vitamínů a minerálů
120,00 Kč

×
Varianta produktu

Maca prášek BIO 300g

podporuje fyzickou a duševní výkonnost  
159,00 Kč

×
Varianta produktu

Guarana prášek 300g

dodává fyzickou a psychickou vitalitu    
290,00 Kč

Lyofilizované jahody plátky 40g

mrazem sušené jahody
104,00 Kč
94,00 Kč

×
Varianta produktu
Strana 1 z 2

BIO sušené ovoce a zelenina

Sušené ovoce je skvělá pochoutkou a vydatnou svačinkou jen v případě, že je správně sušené a není doslazované a sířené, aby dlouho vydrželo. Zdravou alternativou mlsání je i sušená zelenina. Při sušení se zachová podstatné množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších živin. Neváhejte po nic sáhnout!

Sušení uchová živiny

Sušení je jedním z nejšetrnějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu na zimu. Sušení však musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách v rozmezí od 30 do 60 °C, vyšší teploty by totiž plody zbavily cenných látek. Sušení zachová obsah vlákniny, vitamínů, hlavně B komplex a vitamín A, K i C a minerálů, zejména hořčík, vápník a draslík. Ovoce i zelenina získá výraznější chuť. Kyselé chutě navíc sušením zesládnou. Během sušení dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody.

Jak využít sušené ovoce a zeleninu

Sušené ovoce i zeleninu je plné antioxidantů a můžete ho uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat do dezertů či polévek, nebo je konzumovat na svačinu. Myslete na to, že má sušené ovoce vyšší sladkost oproti čerstvému ovoci a je energeticky vydatnější. Je třeba snížit množství kusů v jedné porci. Na den postačí porce o velikosti dlaně. Sušit můžete snad všechny druhy druhů ovoce i zeleniny.

Správně usušené ovoce

Správně usušené ovoce poznáte podle barvy a pružnosti, mělo by být pružné a úplně suché. Jahody či meruňky jsou trochu lepkavé a tuhé. Protože ovoce po sušení zhnědne, což mu na kvalitě a chuti nijak neubírá, aby bylo krásně barevné, bývá sířené. Oxid siřičitý je však alergen, který škodí hlavně astmatikům. Proto se musí sířené sušené ovoce omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto zcela nezbavíte.  Někdy stačí před sušením na chvíli ovoce ponořit do vody s citronovou šťávou.

BIO sušené ovoce a zelenina bez přislazování

Vsaďte na sušenou zeleninu a ovoce bez přislazení různými sladidly. Sladkému ovoci se tím ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou pak zbytečně přeslazené. Naše sušené ovoce není doslazené, je bio kvalitě a není sířené. Výborné je zelenina a ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované. Tyto sušené plody mají díky této metodě zachovány veškeré živiny, svěží barvu a příjemně křupou chuť.

Lyofilizované ovoce a zelenina

Lyofilizace je proces sušení hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku, kdy voda z ovoce sublimuje a nemrzne, čímž se předchází její přeměně na vodu. Ovoce a zelenina se nejprve pomalu zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C, což může to trvat i 12 až 35 hodin. Díky tomuto procesu se lyofilizované ovoce a zelenina nazývá sušené mrazem. Po prvotním zmrazení čeká ovoce a zeleninu i druhé kolo sušení v sušičce, kde se voda v plodech díky nižšímu tlaku mění na páru.