BIO sušené ovoce a zelenina
Sušené ovoce je skvělá pochoutkou a vydatnou svačinkou jen v případě, že je správně sušené a není doslazované a sířené, aby dlouho vydrželo. Zdravou alternativou mlsání je i sušená zelenina. Při sušení se zachová podstatné množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších živin. Neváhejte po nic sáhnout!
Sušení uchová živiny
Sušení je jedním z nejšetrnějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu na zimu. Sušení však musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách v rozmezí od 30 do 60 °C, vyšší teploty by totiž plody zbavily cenných látek. Sušení zachová obsah vlákniny, vitamínů, hlavně B komplex a vitamín A, K i C a minerálů, zejména hořčík, vápník a draslík. Ovoce i zelenina získá výraznější chuť. Kyselé chutě navíc sušením zesládnou. Během sušení dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody.
Jak využít sušené ovoce a zeleninu
Sušené ovoce i zeleninu je plné antioxidantů a můžete ho uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat do dezertů či polévek, nebo je konzumovat na svačinu. Myslete na to, že má sušené ovoce vyšší sladkost oproti čerstvému ovoci a je energeticky vydatnější. Je třeba snížit množství kusů v jedné porci. Na den postačí porce o velikosti dlaně. Sušit můžete snad všechny druhy druhů ovoce i zeleniny.
Správně usušené ovoce
Správně usušené ovoce poznáte podle barvy a pružnosti, mělo by být pružné a úplně suché. Jahody či meruňky jsou trochu lepkavé a tuhé. Protože ovoce po sušení zhnědne, což mu na kvalitě a chuti nijak neubírá, aby bylo krásně barevné, bývá sířené. Oxid siřičitý je však alergen, který škodí hlavně astmatikům. Proto se musí sířené sušené ovoce omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto zcela nezbavíte. Někdy stačí před sušením na chvíli ovoce ponořit do vody s citronovou šťávou.
BIO sušené ovoce a zelenina bez přislazování
Vsaďte na sušenou zeleninu a ovoce bez přislazení různými sladidly. Sladkému ovoci se tím ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou pak zbytečně přeslazené. Naše sušené ovoce není doslazené, je bio kvalitě a není sířené. Výborné je zelenina a ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované. Tyto sušené plody mají díky této metodě zachovány veškeré živiny, svěží barvu a příjemně křupou chuť.
Lyofilizované ovoce a zelenina
Lyofilizace je proces sušení hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku, kdy voda z ovoce sublimuje a nemrzne, čímž se předchází její přeměně na vodu. Ovoce a zelenina se nejprve pomalu zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C, což může to trvat i 12 až 35 hodin. Díky tomuto procesu se lyofilizované ovoce a zelenina nazývá sušené mrazem. Po prvotním zmrazení čeká ovoce a zeleninu i druhé kolo sušení v sušičce, kde se voda v plodech díky nižšímu tlaku mění na páru.