zbývá za 999 Kč


Lyofilizované borůvky celé 70g doypack

mrazem sušené borůvky
179 Kč
113 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované jahody plátky 40g

mrazem sušené jahody
109 Kč
57 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované maliny celé 40g

Mrazem sušené maliny
139 Kč
98 Kč

Lyofilizované ostružiny celé 50g

Mrazem sušené ostružiny
119 Kč
89 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované višně celé 80g doypack

Mrazem sušené višně
149 Kč
111 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizovaný černý rybíz celý 80g

Mrazem sušený černý rybíz
119 Kč
85 Kč

Maca prášek BIO 300g

podporuje fyzickou a duševní výkonnost
399 Kč

×
Varianta produktu

Jahodový lyofilizovaný prášek 25g

Jahodový mrazem sušený prášek
72 Kč

×
Varianta produktu

Malinový lyofilizovaný prášek 25g

Malinový mrazem sušený prášek
72 Kč

×
Varianta produktu

BIO sušené ovoce a zelenina

Sušené ovoce je skvělá pochoutkou a vydatnou svačinkou jen v případě, že je správně sušené a není doslazované a sířené, aby dlouho vydrželo. Zdravou alternativou mlsání je i sušená zelenina. Při sušení se zachová podstatné množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších živin. Neváhejte po nic sáhnout!

Sušení uchová živiny

Sušení je jedním z nejšetrnějších způsobů, jak uchovat ovoce i zeleninu na zimu. Sušení však musí probíhat pomalu a šetrně při nižších teplotách v rozmezí od 30 do 60 °C, vyšší teploty by totiž plody zbavily cenných látek. Sušení zachová obsah vlákniny, vitamínů, hlavně B komplex a vitamín A, K i C a minerálů, zejména hořčík, vápník a draslík. Ovoce i zelenina získá výraznější chuť. Kyselé chutě navíc sušením zesládnou. Během sušení dochází ke koncentraci cukrů vlivem odpaření vody.

Jak využít sušené ovoce a zeleninu

Sušené ovoce i zeleninu je plné antioxidantů a můžete ho uchovávat klidně rok a průběžně zpracovávat do dezertů či polévek, nebo je konzumovat na svačinu. Myslete na to, že má sušené ovoce vyšší sladkost oproti čerstvému ovoci a je energeticky vydatnější. Je třeba snížit množství kusů v jedné porci. Na den postačí porce o velikosti dlaně. Sušit můžete snad všechny druhy druhů ovoce i zeleniny.

Správně usušené ovoce

Správně usušené ovoce poznáte podle barvy a pružnosti, mělo by být pružné a úplně suché. Jahody či meruňky jsou trochu lepkavé a tuhé. Protože ovoce po sušení zhnědne, což mu na kvalitě a chuti nijak neubírá, aby bylo krásně barevné, bývá sířené. Oxid siřičitý je však alergen, který škodí hlavně astmatikům. Proto se musí sířené sušené ovoce omýt vlažnou vodou. Siřičitanů se ale přesto zcela nezbavíte.  Někdy stačí před sušením na chvíli ovoce ponořit do vody s citronovou šťávou.

BIO sušené ovoce a zelenina bez přislazování

Vsaďte na sušenou zeleninu a ovoce bez přislazení různými sladidly. Sladkému ovoci se tím ještě navýší kalorická hodnota a plody jsou pak zbytečně přeslazené. Naše sušené ovoce není doslazené, je bio kvalitě a není sířené. Výborné je zelenina a ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované. Tyto sušené plody mají díky této metodě zachovány veškeré živiny, svěží barvu a příjemně křupou chuť.

Lyofilizované ovoce a zelenina

Lyofilizace je proces sušení hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku, kdy voda z ovoce sublimuje a nemrzne, čímž se předchází její přeměně na vodu. Ovoce a zelenina se nejprve pomalu zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C, což může to trvat i 12 až 35 hodin. Díky tomuto procesu se lyofilizované ovoce a zelenina nazývá sušené mrazem. Po prvotním zmrazení čeká ovoce a zeleninu i druhé kolo sušení v sušičce, kde se voda v plodech díky nižšímu tlaku mění na páru.