nad 999 Kč
Radí Ivan Mach

Dnes Vám radí:

Ivan Mach

Dlouholetý výživový poradce špičkových sportovců. Prezident Aliance výživových poradců České republiky.

Ivan Mach



Dobrý den, jaká jsou možná zdravotní rizika spojená se sukralózou v Čekankovém sirupu Originál?


Dobrý den,
jistě se na internetu najde mnoho varování, pokud jde o tzv. umělá sladidla nebo o sukralózu. Asi tušíte, že množství 0,01 % sukralózy tj. pouhých 10 mg/100 g sirupu je považováno z legislativního hlediska za naprosto bezpečné, jinak bychom výrobek nemohli prodávat. Nedali jsme tam sukralózu „jen tak“, ale zjistili jsme ze senzorických testů, že právě sukralóza vyvažuje chuť čekankového extraktu „směrem“ k typické chuti, připomínající med. V praxi se používá obvykle minimum sukralózy obsažené v sirupu: řekněme že si osladíte šálek čaje 0,5 ml sirupu, tzn. že přijmete 0,05 mg tj. 50 mikrogramů sukralózy, což je tzv. stopové množství. Všechny studie, které označily sukralózu a zejména aspartam, sacharin a acesulfam za riziková sladidla, používaly tato sladidla v mnohem větším množství než stopovém. Pokud tedy nebudete náš výrobek používat několikrát denně a ve velkém množství (po polévkových lžících), můžete se spolehnout na jeho naprostou bezpečnost. Pokud by Vaše pochybnosti přesto trvaly, nabízíme také Čekankový sirup pro děti, který žádnou sukralózu neobsahuje.

 

Výživový poradce

Dobrý den, je možné užívat najednou Chlorellu, Spirulinu a Mladý ječmen?


Dobrý den,
ano, nejenom, že je to možné, ale tyto výrobky je velmi vhodné užívat současně, protože se ve svých účincích vzájemně doplňují a podporují.
Zatímco Chlorellu a Mladý ječmen považujeme za bohaté zdroje vitamínů, minerálních látek a enzymů, Spirulina je unikátní zejména svým obsahem vitaminu B12 a železa (důležitých např. pro vegany) a svými detoxikačními účinky.

 

Výživový poradce

Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem vhodného proteinového prášku. Proteinů existuje spoustu druhů a já se v nich jako laik nevyznám. Nevím podle čeho se orientovat. Neměl by primárně sloužit k budování svalů (nejsem žádný sportovec), ale jako přídavek ke zvýšení příjmu bílkovin ze stravy nebo jako náhrada mouky při vaření či pečení. Spíše bych preferovala variantu bez příchutě a hlavně s co nejnižší kalorickou hodnotou (jsem překvapená, že mají tolik kJ) - tedy varianty doporučované při dietě.


Dobrý den,
poslání bílkovin ve výživě je velmi komplexní, nelze je tedy vybírat jen podle toho, zda jsou vhodné k vaření. Bílkoviny jsou živinou, která podmiňuje základní projevy života, jsou tedy rozhodující pro výstavbu živé hmoty a udržení všech jejích funkcí. Nedostatek bílkovin brzdí rozvoj, zpomaluje a zastavuje růst, zmenšuje tělesnou váhu a snižuje pracovní schopnost. I jejich název proteiny (protos = první) zvýrazňuje, jak jsou důležité pro živé systémy. Rostliny a některé mikroorganismy dokážou syntetizovat tzv. rostlinné proteiny ze základních přírodních látek, jako jsou oxid uhličitý, voda a anorganické dusíkaté sloučeniny (dusičnany). Živočichové včetně člověka však tuto schopnost nemají, a proto jsou odkázáni na příjem rostlinných nebo živočišných proteinů, které se při procesu trávení štěpí na základní složky - aminokyseliny a z nich pak budují své specifické, tedy i lidské proteiny. Vidím, že se chcete zaměřit hlavně na rostlinné zdroje bílkovin, které by nahradily mouku s lepkem, který může působit dráždivě na sliznici tenkého střeva. Energetickou hodnotu mají všechny bílkoviny stejnou, tj. 17 kJ/g, což je právě tolik, kolik jí obsahují také sacharidy. Jejich velkou výhodou však je, že po snědení téměř nezvýší hladinu inzulinu jako sacharidy, které vyvolávají nutkání k dalšímu jídlu, a to je důvod, že jsou vhodné k udržení štíhlé linie.
Z rostlinných bílkovinných koncentrátů, které preferuji, si můžete z Eshopu Kaumy objednat např. dýňový, konopný nebo mandlový protein. K dispozici jsou i tzv. proteinové „mouky“, v nichž není hlavním zdrojem energie škrob, ale protein. Doporučuji Vám také dýňovou, mandlovou nebo lněnou „mouku“, které jsou skvělé právě k náhradě běžných mouk (s lepkem) v kuchyni. Protože zřejmě nejste veganka, občas si dejte vejce, zakysaný mléčný výrobek (sýr, kefír aj.) nebo si šetrně upravte maso (zejména drůbeží či rybí), aby Vám nechyběly ani aminokyseliny, kterých tyto živočišné potraviny obsahují více než rostlinné.

 

Výživový poradce

Dobrý den, dá se nějak zbavit pocitu nafouklého břicha a s tím spojených trávicích problémů, při použití náhradních sladidel, jako je čekankový sirup, xylitol, erythritol?
Je možné, že si organismus zvykne, nebo mě budou tyto problémy provázet dál. Děje se to i při přislazení bílého jogurtu, což není vysoká dávka.


Dobrý den,
uvedená sladidla mohou u někoho skutečně působit plynatost. Jsou totiž rozkládána působením bakterií ve střevech, při němž plyny vznikají. Podobně může působit i porušená tolerance na zbytkovou laktózu v jogurtu, která je běžná ve vyšším věku. Proto bych nedoporučoval používat tato sladidla k doslazování bílého jogurtu a jiných potravin, které  mohou samy o sobě působit plynatost (dále některé druhy zeleniny, luštěniny, cibuloviny). O tom, že příčinou plynatosti je sladidlo, a ne jogurt, se můžete snadno přesvědčit, že jogurt přestanete na 1-2 týdny přislazovat sladidly a budete pozorovat účinek. Pokud se plynatost výrazně sníží nebo vymizí, na vině jsou skutečně sladidla. Můžete s nimi potom začít opatrně, tj. v co nejmenším množství, jogurt přislazovat, ale jakmile znovu pocítíte zvýšenou plynatost, ihned zase jejich množství snižte. Takto můžete dospět k dávce sladidla, která Vám bude vyhovovat.
Obecně doporučujeme s Čekankovým sirupem začít sladit jen s malou čajovou lžičkou, a pomalu množství navyšovat tak, aby problémy s nadýmáním byly co nejmenší.
Startovací kůra většinou trvá podle složení střevní mikroflóry od jednoho až do tří měsíců.
Po tomto období si trávicí trakt zvykne na vlákninu a můžete ji používat i ve větším množství jedna až dvě polévkové lžíce denně, což Vám zajistí plně potřebu vlákniny na celý den.

 

Výživový poradce

Dobrý den, ja bych chcela spítat co by ste mi odporúčal ked cvičím domu. Chcela by pribrať nie aké svaly a odbúrať tuk. Ďakujem.


Dobrý den,
jako výživový poradce se budu při odpovídání na Váš dotaz držet obecnější roviny, protože neuvádíte bližší údaje (věk, jak se stravujete, jaký máte pohyb atd.), ale jen hlavní cíle, kterých byste chtěla dosáhnout. Pokud jíte maso, mléčné výrobky a vejce jako většina, můžete odlehčit svůj jídelníček výběrem nějakého rostlinného bílkovinného koncentrátu, např. dýňového nebo mandlového, který budete podle návodu konzumovat do ¾ hodiny po nějakém pohybu nebo cvičení. Zařazením rostlinných bílkovin k běžným, tj. živočišným zdrojům proteinů zvýšíte šanci na růst svalové hmoty, zejména po pohybu nebo cvičení. Chcete-li se naopak přidržet tradičních zdrojů bílkovin, jako je např. mléčná syrovátka, doporučuji Vám novinku Dárkový set syrovátkových proteinů s různými příchutěmi, z nichž si pohodlně vyberete příchuť, která Vám bude nejvíce chutnat a kterou si pak můžete doobjednat, když budete chtít dále podporovat výživu Vašich svalů užíváním proteinových koncentrátů.
I odbourávání tuku lze výživou podpořit, například tím, že přestanete sladit bílým cukrem. Nahradíte ho čekankovým sirupem, který obsahuje vlákninu, která podporuje hubnutí a redukci tuku. Spalování tuků účinně stimuluje výrobek Guarana Forte, v němž je 22 % kofeinu. Je osvědčenou součástí redukčních diet, protože navíc drží chutě „na uzdě", takže nejíte víc, než je při redukci tuku třeba.

 

Výživový poradce

Dobrý den, okyseluje syrovátkový protein organismus? Jak to s tím proteinem vlastně je.


Dobrý den,
v našem organismu skutečně vznikají při trávení potravin a přijímání tekutin látky, které samy působí kysele, neutrálně i zásaditě. Samy potraviny přispívají buď ke kyselosti (kyselinotvorné), nebo zásaditosti (zásadotvorné). Zakysané mléčné výrobky, mezi které patří i syrovátka, patří k zásadotvorným potravinám jako ovoce a zelenina. Pokud budou ve stravě převažovat látky kyselé a kyselinotvorné jako máslo, sýry, mořští živočichové, maso, vejce, cukr (sladkosti, slazené nápoje), výrobky z mouky a zejména při pravidelné konzumaci alkoholu k tomuto typu stravy může při absenci ovoce a zeleniny skutečně docházet k okyselování vnitřního prostředí – acidóze. Pokud tedy budete jíst celkově vyváženě a ve stravě budete mít dostatek ovoce a zeleniny, nemůže Vás přiměřená konzumace syrovátkového proteinu z hlediska překyselení nijak zatížit.

 

Výživový poradce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je Čekankový sirup vhodný při diabetu 2. stupně? Také bych se chtěla zeptat jak při diabetu sladit? Je vhodná Stevie? Jak je Váš názor na Erythritol a Xylitol? Které z těchto sladidel by jste doporučil? Ptám se kvůli mamince, potřebujeme poradit od odborníka.


Dobrý den,
cukrovka je porucha metabolismu cukrů, tzn. že nemocný má s každým sladidlem typu cukr nebo škrob problém. Tyto problémy do určité míry omezuje tzv. diabetická dieta, nařízená diabetologem, jejímž hlavním ukazatelem je povolený příjem cukrů a škrobu za den, vyjádřený v tzv. sacharidových jednotkách (1 SJ = 10 g cukru). Ideální však je, když si diabetik na jakékoliv slazení postupně odvyká, jak přírodní, tak umělá sladidla mají totiž svá úskalí. Zdá se, že nejméně jich má čekankový sirup, který ve 100 g obsahuje jen 4,7 g cukru a 71 g vlákniny (inulin), která působí antidiabeticky, tj. ve zdravotní prospěch diabetika. Erythritol a Xylitol jsou přírodní tzv. alkoholické cukry, které jsou také vhodné pro diabetiky. Stevie je sice přírodní sladidlo bez cukru, ale někomu nevyhovuje její pachuť.

 

Výživový poradce

Dobrý den, proč je prosím čekankový sirup vhodnější než jiné sirupy, cukr? Vždyť ani čekankový sirup neřeší problém s návykem na sladkou chuť. Nejsou vhodná vlastně všechna přírodní sladidla včetně cukru, když si dáme pozor na jejich množství, s nímž se to obvykle přehání?


Dobrý den,
čekankový sirup je unikátní tím, že jeho sladivost je srovnatelná s např. s medem, ale obsah cukru v sirupu je na rozdíl od medu minimální. Vnímání sladkého, slaného či hořkého, tedy vnímání chutí, je zcela přirozené a žádoucí. K nežádoucímu problému dojde až tehdy, když na nosič chuti (sůl, cukr) vznikne návyk či dokonce závislost. Ke znakům návyku či závislosti např. patří sklony ke zvyšování dávky sladidla, kdy začneme cítit potřebu stále víc a víc se uspokojovat sladkou chutí, aby nám resp. našemu mozku chuť nezevšedněla. Díky velké převaze vlákniny nad cukrem v čekankovém sirupu, tedy nízkému glykemickému indexu a nízké glykemické náloži, není ani zvýšená dávka sirupu pro mozek tak dráždivá jako u cukru, protože v mozku se nevyloučí tolik dráždivých hormonů jako v případě cukru. Proto problém, o kterém se zmiňujete, tj. návyk, závislost nebo dokonce bažení obvykle po nízkoglykemických sladidlech nevzniká, zato u cukru a vysokoglykemických sladidel je běžný. Podobně nevzniká návyk na sůl u lidí, kteří solí jen velice mírně, čímž chuť slaného vnímají velmi citlivě, takže nemají potřebu více solit, která se může vyvinout až do škodlivého návyku či závislosti.

 

Výživový poradce

Dobrý den, chci se poradit s čím začít. Problémů mám více a rozhodl jsem se, že je potřeba je už rešit. Mám vysoký cholesterol, vysoký tlak, bolest zad v kříží a potřeboval bych očistu trávicího traktu, asi hlavně střev. Má práce je stresová, vím, že mám méně pohybu, chci koupit kolo. Potřebuji doporučit, s čím začít a co si u Vás k tomu koupit. Děkuji za radu.


Dobrý den,
jako první bych Vám doporučila vyřadit z jídelníčku cukr v jakékoliv podobě - třtinový, agáve, javorový, med a nahradit jej Čekankovým sirupem. Dodáte tak tělu vlákninu, nezvedne se vám krevní cukr. Jako pitný režim v průběhu dne přidejte Matcha tea, můžete jej popíjet celý den, je to antioxidant a navíc močopudný, budete se cítit lépe a má povzbudivé účinky. Na snídani doporučuji ovesné vločky nebo otruby, doslazené Čekankovým sirupem a přidejte lžíci 100% arašídového krému.
Vyhýbejte se nezdravým pokrmům (fast food, smažené, tučné atd.) Dopřejte si kvalitní steak, ryby, saláty, menší porce přílohy a zeleninu. Pravidelně zařaďte pohybovou aktivitu, ideální je návštěva posilovny a kardio zátěž (rotoped, chůze na běhacím pásu). Pokud tu možnost nemáte, doporučuji dlouhé procházky nebo Vámi zmiňované kolo.

 

Výživový poradce

Dobrý den, koupila jsem si ACAI extrakt 250g, ale nenašla jsem jaké je jeho dávkování. Děkuji za odpověď.


Dobrý den,
Doporučené dávkování: Čajovou lžičku (4 gramy) prášku Acai smíchejte s džusem, jogurtem, kefírem nebo jiným nápojem. Můžete užívat 2x denně.

 

Výživový poradce