zbývá za 999 Kč


Lyofilizované jahody plátky 40g

mrazem sušené jahody
104,00 Kč
94,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované višně celé 80g

Mrazem sušené višně
156,00 Kč
142,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované borůvky celé 70g

mrazem sušené borůvky
184,00 Kč
166,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizovaný černý rybíz celý 80g

Mrazem sušený černý rybíz
131,00 Kč
119,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované maliny celé 40g

Mrazem sušené maliny
79,00 Kč
73,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované švestky půlky 100g

Mrazem sušené švestky
188,00 Kč
129,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizovaná broskev plátky 40g

Mrazem sušené broskve
83,00 Kč
75,00 Kč

×
Varianta produktu

Lyofilizované ostružiny celé 50g

Mrazem sušené ostružiny
121,00 Kč
109,00 Kč

×
Varianta produktu

Jahodový lyofilizovaný prášek 25g

Jahodový mrazem sušený prášek
72,00 Kč
66,00 Kč

Malinový lyofilizovaný prášek 25g

Malinový mrazem sušený prášek
72,00 Kč
66,00 Kč

Lyofilizované ovoce sušené mrazem

Kouzlo lyofilizace objevili lidé už v Incké říši, kdy díky nočním teplotám v horách dosahujícím nízkých stupňů a nízkého tlaku objevili pomalé vysychání plodin. Díky tomu vydržely potraviny déle a současně byly lehčí na jejich přepravu. V dnešní době se lyofilizuje nejvíce ovoce, zelenina, ale také maso, bylinky, mléko nebo houby.

Co je lyofilizace

Lyofilizace, desikace neboli sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce i zeleniny, zachovává jeho tvar, barvu, strukturu i živiny. Při sušení teplem totiž plody přichází o své živiny, zbarvení, tvar, chuť i aroma. Přichází i o vitamíny jako je A a C či minerály, které se při klasickém sušení teplem rozpadají. Díky procesu lyofilizace zůstane ovoci a zelenině původní chuť, aroma, tvar, struktura a více živin.

Jak probíhá proces lyofilizace

Ovoce či zelena se nejprve zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C. Jedná se o pomalé zmražení, což může trvat i 12 až 35 hodin. Po prvotním zmrazení se plody suší v sušičce a voda se v plodech díky nižšímu tlaku mění na páru. Pak probíhá sušení ve vakuu, které může trvat i několik dní a z ovoce i zeleniny se odstraní až 95 % vody. Následně se sušením postupně zvyšuje teplota a snižuje vakuum. Zbylé molekuly vody se odstraní a v ovoci a zelenině zbude dle druhu jen 1 až 4 % vody.

Lyofilizované ovoce je 100 % přírodní produkt bez přidaného cukru

Sušené ovoce mrazem si zachovává nutriční hodnoty včetně vlákniny, vitamínů a minerálů. Tento 100 % přírodní produkt je bez přidaného cukru, takže si ho můžete dopřát i při redukční dietě. Kvůli koncentraci cukru je třeba snížit množství kusů v jedné porci, což je důležité především pro cukrovkáře. Porce má velikost dlaně. Lyofilizované ovoce si můžete dát ke svačině, na snídaňové kaše i do moučníků.

Výhody ovoce sušeného mrazem

Lyofilizované ovoce i zelenina si zachovává nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny i minerály. Má nízkou hmotnost, stejnou chuť, tvar, aroma i barvu jako u čerstvých plodů a dlouho vydrží. V nepřislazovaném ovoci máte jen 100 % přírodní látky bez přidaného cukru. S lyofilizací se můžete setkat i v oblasti květinářství, archeologie, farmacie a kosmetiky, pro redukci vrásek, akné či drobných pigmentových skvrn.

Jak skladovat ovoce zeleninu sušenou mrazem

Sušené ovoce a zeleninu neboli lyofilizát skladujte v temnu při pokojové teplotě a v uzavíratelné nádobě, do které se nedostane vzduch. Jinak ovoce a zelenina natáhne vlhkost, nebude křupavá, změkne a může se začít kazit. Tak vám vydrží i několik let.