Jablíčkový závin
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Ingredience:
Těsto:
- 355 g mouka špaldová Pernerka
- 2 bílky
- 60 ml kokosový olej
- 2 g himalájská sůl 4Slim
- 7 ml citrónová šťáva
- 60 ml teplá voda
Náplň:
- 4 ks jablko
- 5 g BIO skořice mletá 4Slim
- 50 g BIO kokosový cukr 4Slim
- 50 g BIO datlový cukr 4Slim
- nastrouhaná citrónová kúra
- 30 g máslo
Pomazání:
- 100 g másla
- 40 g lískové oříšky drcené Testini
- 40 g kešu ořechy drcené Testini
- 1 vejce na potření
Ozdoba:
Postup:
Do mísy vložíme mouku, bílky, olej, sůl a citronovou šťávu. Mícháme, dokud se těsto trochu nespojí, poté přilijeme teplou vodu (40 °C). Těsto smícháme a hněteme, dokud není vláčné. Následně těsto přendáme na pevný povrch a hněteme, dokud není hladké a pružné. Necháme odpočinout ve vymazané míse po dobu 30 minut.
Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Ostrouháme jablka a nakrájíme je na hrubší, menší plátky. Do pánve dáme máslo a přidáme nakrájená jablka, skořici, cukr a trochu nastrouhané citronové kůry. Promícháme a necháme vařit na mírném plameni po dobu asi 10 minut. Poté sundáme z plotny a necháme odpočinout.
Vytáhneme odležené těsto a posypeme plochu, na které budeme těsto válet, moukou. Těsto rozválíme do tvaru kruhu, těsto vememe do rukou a velmi jemně těsto protahujeme a roztahujeme do největší možné velikosti, přičemž se snažíme, aby se těsto neroztrhlo. Těsto položíme a opatrně ho roztáhneme, dokud skrze těsto nepůjde skoro vidět. Těsto ořízneme do tvaru obdélníku.
Rozpustíme máslo a poté ho opatrně nanášíme na těsto a rozetíráme po celé ploše. Těsto posypeme drceným oříškem. Na začátku těsta uděláme řadu z připravené jablkové náplně. Těsto stočíme a položíme na pečicí papír. Troubu předehřejeme na 175°C, závin před pečením potřeme vajíčkem.
Pečeme zhruba 30-35 minut. Před podáváním ozdobíme arašídovým krémem a čokoládovým toppingem.