Špaldová bageta
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Ingredience:
- 2 x hrnek špaldová hladká mouka pernenka
- 1 x hrnek celozrná špaldová mouka pernenka
- 1 PL oleje
- 1 ČL sůl himalajská 4Slim
- 1 ČL BIO kokosový cukr 4Slim
- 2 ČL sušené droždí
- 1,25 x hrnek vlažná voda
Postup:
Droždí dáme do mísy, přidejte lžičku cukru a zalijte vlažnou vodou. Nechte chvíli odstát, dokud se droždí nerozpustí a začne pěnit.
Ve velké míse smíchejte špaldové mouky s solí.
Vytvořte důlek uprostřed mouky a přidejte rozpuštěné droždí, spolu s vodou a olejem.
Postupně vmíchejte mouky do tekutiny, dokud se všechno nespojí a nevznikne husté těsto.
Přenesete těsto na pomoučenou pracovní plochu a hnětejte asi 10 minut, dokud těsto nezíská jemnou a elastickou konzistenci.
Vezměte čistou misku a potřete ji olejem. Přesuňte těsto do misky a přikryjte utěrkou. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě asi, hodinu dokud se nezdvojnásobí objem.
Po vykynutí těsto opatrně přenesete zpět na pomoučenou pracovní plochu a opět ho jemně prohněťte.
Rozdělte těsto na čtyři části a každou část tvarujte do bagetového tvaru. Můžete je vyválet do délky asi 20cm-30cm.
Přeneste bagety na plech vyložený pečícím papírem a nechte je ještě asi 30 minut kynout.
Mezitím předehřejte troubu na 220°C.
Před pečením můžete bagety potřít vlažnou vodou, což jim pomůže vytvořit křupavou kůrku.
Pečte bagety ve vyhřáté troubě asi 20 -30minut, dokud nezměknou a nezhnědnou.
Nechte bagety vychladnout na mřížce před servírováním.
Při grilování špaldových baget vzniká jedinečná kombinace vůní a chutí, která vám zaručeně rozproudí sliny. Je to jednoduchý a přitom ohromně chutný způsob, jak vytvořit skvělé občerstvení nebo doplněk k jídlu. Dobrou chuť!
