VOSÍ HNÍZDA BEZ CUKRU
recept od: www.studiotana.cz
Hnízda
- 100g mandlové mouky
- 100g vlašských ořechů – pomletých na mouku
- 20g másla
- 50g Čekankového sirupu Originál
Z výše uvedených surovin uděláme těsto a formu na hnízda vysypeme kokosovou moukou. Vytvoříme důlek uprostřed a necháme úlky v chladu tuhnout.
Čekankové piškoty
- 4 žloutky
- 2 bílky
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- 3 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 80g Čekankového sirupu Originál
Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky s čekankovým sirupem šleháme do pěny a vše i s moukou spojíme dohromady. Na plech s pečícím papírem tvoříme malé kupky těsta a pečeme v předehřáté troubě na 200°c asi deset minut. Poté troubu stáhneme a piškotky dosušíme.
Tyto čekankové piškotky můžeme používat na vosí hnízda, do biskupského chlebíčku, jíst jen tak… prostě je lze použít všude, kde potřebujeme piškoty.
Krém
- 50g tapiokové mouky
- 0,4l mléka
- 100g Čekankového sirupu Originál
- Vanilka
- Rum
- 250g másla
Tapiokovou mouku, mléko, Čekankový sirup a vanilku smícháme dohromady a vaříme na mírném ohni na hustou kaši. Rum přidáme až ke konci, konzervujeme krém alkoholem.
Jakmile kaše vychladne, začneme ji šlehat a postupně přidáváme 250g změklého másla a celou směs tak vyšleháme. Pokud krém nechceme použít na zdobení jiného cukroví, můžeme jej udělat pouze z třetinové dávky, nebo udělat více těsta na vosí úly.
*** Nakonec vezmeme už tuhé vosí hnízda, naplníme je námi připraveným krémem a podložíme piškotem *