V léčitelství je čekanka velice cennou léčivou bylinou. Lze využít celou bylinu - od kořene až po květ.
Nálev z nati je méně hořké chuti než z kořene.
Bylinný čaj
Složení: Sušená čekanková nať, řezaná (Cichorium intybus L.)
Čekanka obecná přispívá k:
- zlepšuje chuť k jídlu
- uleví od žaludečních potíží - při přecitlivělosti žaludku, zánětech, nebo vředech
- podporuje normální funkce celého trávicího systému
- podporuje normální činnost jater
- pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi
- přispívá k normálnímu stavu kostí a kloubů
Bez chemických přísad, aromat a bez alergenů.
Příprava čaje: Jednu malou čajovou lžičku sušené natě přelijte 500 ml převařené vody a nechte louhovat 3-5 minut (čím déle bude silnější, ale také bude víc hořknout), nálev rozdělte do 2 denních dávek
Čekanku lze aplikovat i zevně ve formě obkladů při některých kožních obtížích nebo na otoky nohou.
Zajímavost: Využití a zpracování čekanky
Sesbírané květy, rostliny či kořen můžete použít na:
- pražení – Kořen čekanky je velmi populární náhražkou kávy. Nápoj získáte pražením či nastrouháním kořene a jeho vyluhováním.
- odvar – Připravuje se z kořene a pije se třikrát denně po půl až jednom šálku na podporu trávení.
- nálev – Na podporu trávení se skvěle hodí i nálev. Lístky a květy se zalijí vařící vodou a nechají 10 minut louhovat. Nálev se pije třikrát denně po jednom šálku.
- tinkturu – Doporučuje se připravovat z kořene, který má nejvíc léčivých vlastností, a pít třikrát denně po 20 až 40 kapkách.
- vaření – Listy čekanky na pár dní uzavřete do nádoby a nechte takto v temnu odstát. Poté je vařte společně s česnekem a paprikou a podávejte s těstovinami.
Upozornění: Neužívejte tento produkt v případě přecitlivělosti na některou ze složek, nepodávejte dětem mladším 3 let. Nedoporučuje se v těhotenství.
Země původu: EU.
Uchovávat v suchu.
Hmotnost: 50g
<< Skrýt popis
Více informací na www.kaumy.cz.