Čekanka kořen mletý 50g
Bylinný čaj z kořene čekanky
V léčitelství je čekanka velice ceněnou léčivou bylinou. Lze využít celou bylinu - od kořene až po květ. Kořen v sobě obsahuje největší koncentraci účinných látek. Z čekankových kořenů se dříve vyráběla náhražka kávy i u nás v poválečném období dobře známá jako cikorka.... více zde >>
V léčitelství je čekanka velice ceněnou léčivou bylinou. Lze využít celou bylinu - od kořene až po květ. Kořen v sobě obsahuje největší koncentraci účinných látek. Z čekankových kořenů se dříve vyráběla náhražka kávy i u nás v poválečném období dobře známá jako cikorka.
Bylinný čaj
Složení: Sušený čekankový kořen hrubě mletý (Cichorium intybus L.)
Čekanka obecná kořen mletý:
- podporuje vylučování žluči, pomáhá při nemocech jater a žlučníku
- podpora normální funkce celého trávicího traktu
- mírní bolesti při žlučových a ledvinových kamenech
- působí protizánětlivě
- má mírně projímavý a močopudný účinek
- podporuje normální činnosti srdce a cév
- pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru
- podpora normálního stavu, pokožky, kostí a kloubů
Bez chemických přísad, aromat a bez alergenů.
Použití: Jednu čajovou lžičku kořene přelijte 300ml převařené vody (délka louhování 3-8 minut, čím déle bude se zvyšovat hořkost), tento nálev se popíjí 1-2x denně. Kůru pijte maximálně měsíc, následně je vhodná minimálně 14ti denní pauza.
Silnější nálev pomůže jako obklad při bolestech kloubů, nebo některých ekzémech
Čekanku lze aplikovat i zevně ve formě obkladů při některých kožních obtížích nebo na otoky nohou.
Zajímavost: Využití a zpracování čekanky
Sesbírané květy, rostliny či kořen můžete použít na:
- pražení – Kořen čekanky je velmi populární náhražkou kávy. Nápoj získáte pražením či nastrouháním kořene a jeho vyluhováním.
- odvar – Připravuje se z kořene a pije se třikrát denně po půl až jednom šálku na podporu trávení.
- nálev – Na podporu trávení se skvěle hodí i nálev. Lístky a květy se zalijí vařící vodou a nechají 10 minut louhovat. Nálev se pije třikrát denně po jednom šálku.
- tinkturu – Doporučuje se připravovat z kořene, který má nejvíc léčivých vlastností, a pít třikrát denně po 20 až 40 kapkách.
- vaření – Listy čekanky na pár dní uzavřete do nádoby a nechte takto v temnu odstát. Poté je vařte společně s česnekem a paprikou a podávejte s těstovinami.
Upozornění: Neužívejte tento produkt v případě přecitlivělosti na některou ze složek, nepodávejte dětem mladším 3 let. Nedoporučuje se v těhotenství.
Země původu: mimo EU
Uchovávat v suchu.
Hmotnost: 50g