Jak vybrat tu pravou čokoládu pro Valentýna: průvodce pro začátečníky
Nejromantičtější den v roce se opět přiblížil – Valentýn. Nejčastějším dárkem, kterým se naše blízké snažíme potěšit, je již dlouho čokoláda. Vhodně vybranou čokoládou dokážeme své lásce ukázat, jak moc nám na ní záleží. Valentýn a čokoláda jdou ruku v ruce, a pokud si přejete překvapit svou milovanou osobu něčím výjimečným, nyní je ten pravý čas věnovat pozornost čokoládě vyšší kvality.
Dělení čokolády dle obsahu kakaových bobů
Svět čokolády nabízí celou řadu rozmanitých chutí. Klíčový faktor, který chuť a kvalitu čokolády ovlivňuje, je obsažené procento kakaových bobů. Čokoládu dělíme na následující skupiny:
Mléčná čokoláda obsahuje 20 – 50 % kakaových bobů, a jelikož je obsah kakaa nižší, vyznačuje se mléčná čokoláda krémovou chutí a vyšším podílem mléka a cukru. Vzhledem k vyššímu obsahu cukru však nepatří k nejzdravějším variantám. Polotmavá čokoláda s obsahem 50 – 70 % kakaových bobů je chuťově intenzivnější. Tmavá čokoláda (70 - 85 % kakaa) vyniká silnou chutí kakaových bobů s minimálním obsahem cukrů. Nad 85 % kakaových bobů pak hovoříme o hořké čokoládě, kterou upřednostňují opravdoví labužníci. Chuťové dimenze čokolády dále rozšiřují nejrůznější přísady – mezi nejoblíbenější patří čokolády s ovocem (jahody, maliny, pomeranče, aj.), nebo třeba s ořechy či solí.
V naší nabídce luxusních čokolád si vybere opravdu každý – diabetik, vegan i milovník lowcarb. Svou lásku můžete potěšit i speciální proteinovou čokoládou. Značka Frankonia přináší čokolády bez přidaného cukru v mnoha chuťových variacích (mléčná, bílá, hořká i nugátová). Naši zákazníci si také velmi oblíbili čokoládové proteinové tyčinky – například s příchutí slaný karamel nebo brownie.
Náš speciální tip je porcovaná horká čokoláda, která se skvěle hodí k přípravě hřejivého nápoje, se kterým si jistě užijete plno romantiky, například při sledování romantické komedie. Vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. Výhodou naší horké čokolády je snížený obsah tuku.
Holandské kakao
Znáte termín holandské kakao? Jedná se o druh kakaového prášku, který prošel specifickým zpracováním známým jako dutching neboli alkalizace. Tento proces byl vyvinut nizozemským chemikem Conradem Van Houtenem v 19. Století a zahrnuje odbourání kyseliny v kakaových bobech pomocí alkalické látky. Tím se dosáhne vyšší pH hodnoty, což vede k neutralizaci kyselosti v kakaovém prášku. Důsledkem tohoto procesu je hladší chuť a tmavší barva. To pravé holandské kakao najdete i v naší nabídce. Kromě tradiční varianty jsme pro vás připravili také božský instantní kakaový nápoj z holandského kakaa.
Kakao a kakaový prášek
Kakao i kakaový prášek jsou získávány z kakaových bobů. Jejich vlastnosti a použití se ale liší. Termín "kakao" může odkazovat na nápoj nebo produkt získaný z fermentovaných, sušených a pražených kakaových bobů. Kakao může být ve formě pevného bloku, pasty nebo nápoje. Kakaový prášek se získává z kakaových bobů tím, že je odstraněn tuk (kakaové máslo). Kakaový prášek tak obvykle obsahuje nižší procento tuku než kakao. U kakaového prášku (na rozdíl od kakaa) může být aplikován proces neutralizace kyselosti, což velmi ovlivňuje jeho chuť a barvu. Dostali jste chuť vyzkoušet delikátní kakaový prášek? Na našem e-shopu pro vás máme bio kakaový prášek, který se skvěle hodí na pečení lahodných dezertů, dochucení svačin a snídaní nebo k přípravě lahodných koktejlů.
Kvalita na prvním místě
Pokud chcete svému partnerovi nebo partnerce skutečně udělat radost, mějte na paměti, že kvalita čokolády hraje klíčovou roli. Vysoce kvalitní čokoláda obsahuje vyšší podíl kakaových bobů, což s sebou přináší nejen bohatší chuť, ale také řadu zdravotních výhod (pozitivní vliv na naše srdce, lepší zvládání stresu, zlepšení paměti, aj.).
Pro naše zákazník jsme připravili nabídku kvalitních čokolád a kakaa s minimálním obsahem rafinovaného cukru a dalších nežádoucích přísad. Nabízíme lahodné čokolády, které se skvěle hodí jako dárek nejen ke svátku zamilovaných, ale k jakékoli příležitosti. Jedničkou v naší nabídce jsou belgické čokolády, které jsou namísto cukru doslazovány stévií, takže mají vyladěnou chuť a zároveň se nejedná o nezdravou pochutinu. K dostání máme tyto čokolády s různými přísadami – například lískovými oříšky, nebo lesními plody. Romantické chvíle si můžete užít ve společnosti lahodného koktejlu či poháru. Pokud do něj přidáte náš čokoládový topping, nebudete litovat. Čokoládový topping je slazený čekankou a jedná se tak o mlsání s minimem cukru, které je vhodné také pro diabetiky. Přejeme vám krásný svátek zamilovaných.