Proteinové vánoční cukroví
Vánoční období je plné radosti, společenských setkání a samozřejmě, sladkostí. Ale pro sportovce, kteří se snaží udržet svou stravu vyváženou a tělo v optimální kondici, může být tento čas výzvou. Proteinové vánoční cukroví může být skvělým řešením pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl - vyniká totiž zejména svou výživovou hodnotou.
Protein je nepostradatelným prvkem pro regeneraci svalů a udržení svalové hmoty u sportovců. Proto je důležité jej začlenit do každodenní stravy. Proteinové vánoční cukroví je vynikajícím způsobem, jak zajistit dostatečný přísun proteinů během vánočního období, ve kterém jsme mnozí náchylnější ke konzumaci nadbytečného cukru a tuku.
Proteinové vánoční cukroví je ideální volbou zejména pro sportovce. Umožňuje nám slavit a užívat si chutné cukroví, aniž bychom ohrozili své sportovní výkony a cíle. S dobře vybranými recepty a kvalitními ingrediencemi můžeme dopřát svému tělu to nejlepší, co vánoční období nabízí. Inspirujte se našimi recepty, které jsme pro Vás připravili s odborníky na výživu. Proteinové vánoční cukroví se jistě stane stálící Vašich Vánoc.
Vyzkoušejte proteinové vánoční cukroví:
Banánové kokosky s proteinem
(cca 45 ks)
ingredience:
- 1 banán
- 3 PL Arašídový krém 100 % jemný 4Slim
- 80 g BIO kokos strouhaný 4Slim
- 1 PL BIO kokosová mouka 4Slim
- 1 PL Whey protein s příchutí banán (nebo čistý) 4Slim
- 2 PL sezamový olej
- 2 PL Čekankový Original 4Slim
Rozmixujeme banán s čekankovým sirupem, ořechovým krémem a olejem a postupně vsypeme všechny suché ingredience. Pořádně smícháme, vytvoříme těsto. Lžičkou tvoříme nesymetrické hrudky (kokosky) a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 ° C asi 10-15 minut. Že je hotovo, poznáme podle toho, že špičky kokosek zezlátnou.
TIP: Z těsta můžeme tvořit také jiné tvary – např. rohlíčky, kolečka. Špičku kokosek lze namočit do rozpuštěné čokolády bez cukru (Cavalier, Frankonia).
Ovesná štola s proteinem a sušeným ovocem
(cca 12 plátků)
Ingredience:
- 100 g BIO ovesné vločky jemné 4Slim
- 40 g BIO kokosová mouka 4Slim
- 30 g Whey protein bez příchutě 4Slim
- 1 ČL prášek do pečiva bez fosfátu
- 1 ks slepičí vejce
- 8 g bílek vaječný sušený (rozpustit v 50 ml vody), nebo 2 ks vaječný bílek
- 50 g zelené rozinky
- 20 g brusinky sušené slazené jablečnou šťávou
- 30 g fíky sušené (nakrájené na malé kousky)
- 30 g mandle blanšírované
- 1 a ½ ČL BIO skořice mletá 4Slim
- 1 PL citrónová kůra strouhaná
Ovesné vločky a mandle rozmixujeme najemno. Namočíme si sušené ovoce do vody, nebo vody s kapkou rumu. Smícháme všechny suché ingredience, přidáme okapané sušené ovoce, vejce, bílky a koření. Vše zpracujeme, aby vzniklo těsto, které pak necháme v teple půl hodiny odpočívat. Předehřejeme si troubu na 170 °C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
Z těsta vytvarujeme štolu. Pečeme cca 25 minut.
TIP: Aby štola krásně změkla, potřebuje se minimálně týden rozležet.