Ovesné vločky
Ovesné vločky
Ovesné vločky
Co dát našemu zažívacímu traktu konečně něco zdravějšího, třeba staré dobré ovesné vločky? Určitě mu uděláte radost a Vám to také prospěje.
Ovesné vločky se získávají z ovesných zrn pařením a válením. Mají široké využití v kuchyni, jejich příprava je snadná a mohou se konzumovat samostatně nebo jako součást mnoha sladkých i slaných pokrmů. Oves je z obilovin nejsladší, v raném středověku jej objevili Slované. Dnes se jen ve střední Evropě pěstuje na 50 druhů ovsa včetně ovsa bez lepku.
Díky vysokého podílu sacharidů jsou bohatým zdrojem energie a přítomné esenciální aminokyseliny jsou nezbytné pro budování svalové hmoty. Obsahují rozpustnou vlákninu betaglukan, která dokáže účinně snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním. Podporují lepší trávení, látkovou výměnu a při pravidelné konzumaci mohou působit jako prevence před rakovinou tlustého střeva. Díky obsahu vitaminu B eliminují únavu, stres, deprese a mají zklidňující vliv na nervovou soustavu. Jsou výživou pro zdravé nehty a krásnou, čistou pleť. Napomáhají při hojení ekzémů, odstraňují zarudnutí pokožky, přináší úlevu od svědění a bolesti.
Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a jsou známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny, která upravuje cholesterol a glukózu v krvi. Ovesné vločky jsou dobrou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout, dokonale zasytí a přitom obsahují poměrně málo kalorií. Avšak pokud se snažíte zhubnout pozor na to, co si k ovesným vločkám přidáte. Kamenem úrazu bývají cukr a med. Tato dochucovadla, ale můžete vyměnit za zdravější alternativu a to za Čekankový sirup originál, nebo pokud máte rádi chuť medu, sáhněte po Čekankovém sirupu s příchutí medu. Připravte si z ovesných vloček chutnou snídani nebo je použijte do polévek, müsli, kaší nebo na slané i sladké nákypy. Ochutnejte naše instantní ovesné kaše v mnoha příchutích.