Lyofilizované ovoce
Lyofilizované ovoce
Lyofilizované ovoce
Dnes už se slovo lyofilizace vžilo do podvědomí lidí. Ale není to tak dávno, kdy ještě málokdo věděl, co lyofilizace vlastně znamená. Jak je psáno ve Wikipedii: „Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů“. Anebo laicky řečeno: Jde prostě o způsob jak něco vysušit - zbavit vody. Dnes se lyofilizace využívá převážně v potravinářství, v některých oblastech farmacie, ale také k záchraně vzácných knih a dokumentů.
Jak vlastně proces lyofilizace ovoce probíhá? K lyofilizaci jsou vždy vybírány zdravé vyzrálé čerstvé plody. Při lyofilitzaci je ovoce prudce zmraženo a následně při nízkém tlaku usušeno. Voda obsažená v ovoci se změní v páru a ovoce si díky tomuto speciálnímu postupu zachová vlastnosti své čerstvé podoby a to bez jakýchkoliv přidaných látek, bez přídavku cukrů, konzervantů, barviv. Zůstává jeho objem, barva, textura a chuť i maximální obsah vitaminů a minerálů, které by byly při sušení tepelnou cestou zničeny. Navíc je úžasně křupavé!
Zajímavost:
Věděli jste, že k výrobě 100g lyofilizovaného ovoce je zapotřebí použít asi 1kg čerstvého ovoce? Proto tedy mlsejte s rozumem, i malé množství lyofilizovaného ovoce může výživově nahradit větší množství čerstvého ovoce! Lyofilizované ovoce pokud je dobře usušené a zabalené nepotřebuje ani chlad, ani mráz. Postačí mu pokojová teplota.
Využití
Můžete je chroupat přímo nebo použít do jogurtů, ranních ovesných nebo rýžových kaší nebo müsli. Pokud mrazem sušené ovoce namočíte do vody, můžete je přidávat do různých receptů namísto čerstvého ovoce, což jistě ocení hlavně cukrářky. A co takhle posypat si ovocné knedlíky místo cukru práškem z lyofilizovaných jahod? Prostě všude tam, kde čerstvé ovoce. Nebo si třeba z lyofilizovaných malin můžete připravit skvělý mléčný koktejl. Zkuste zaexperimentovat a připravte si z lyofilizovaného ovoce netradiční mňamku a podělte se s námi o Vaše úspěchy. Rádi Vaše recepty zveřejníme v naší rubrice Recepty.