nad 999 Kč


Jáhly zapomenutá potravina

shutterstock 552408589 800x600

 

Jáhly zapomenutá potravina

Proso je jedna z nejstarších kulturních rostlin na světě. Jejich pravlastí je východní a jižní Asie.

Loupáním prosa se vyrábí jáhly, vzniknou tak malé žluté kuličky průměru asi jeden milimetr. Jáhly byly u našich předků oblíbenou potravinou. Postupem času byly jáhly z českých kuchyní vytlačeny novými potravinami, např. rýží. V současné době se zase dostávají do popředí zájmu a můžeme se s nimi opět setkat na pultech obchodů nebo i v restauracích.

jahly

Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu a velký podíl minerálních látek (např. draslík, hořčík, fosfor, měď, železo a zinek). Obsahují také sacharidy, vlákninu a vitaminy skupiny B. Dále obsahují velké množství snadno stravitelných bílkovin a malé množství škrobu. Jáhly neobsahují lepek, takže jsou ideální kuchyňskou ingrediencí při bezlepkové dietě. Jsou zdrojem niacinu, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální činnosti nervové soustavy.

Jáhly jako jediná obilnina jsou zásadité, takže vyrovnávají pH v našem organismu. Což je dobrý důvod, kdy se v dnešní době konzumují jídla převážně kyselinotvorná, zařadit je do našeho jídelníčku.

Pokrmy připravené z jáhel jsou velice syté, výživné a dobře stravitelné. Jsou proto velmi vhodné pro děti, starší lidi, ale i studenty a sportovce nebo těžce pracující. Kvůli většímu obsahu tuku, v porovnání s jinými obilninami, mají jáhly kratší trvanlivost. Při delším skladování jáhly hořknou, avšak někteří konzumenti tuto vlastnost naopak preferují. Jáhly jsou výbornou podpůrnou potravinou například při rekonvalescenci, jíž mohou pomoci urychlit. Pozitivně působí taktéž při trávicích potížích. Je vhodné zařadit jáhly aspoň jednou týdně do svého jídelníčku.

A jak jáhly připravit?

Po přebrání a před vlastní úpravou jáhly propláchněte (Tip: několikrát spařte horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti).  Nalijte 1 díl jáhel do dvou dílů vody, přiveďte k varu a vařte cca 15 - 20 minut. Vařené nebo dušené jáhly můžete použít jako obdobu rýže. Prodloužením vaření se vytvoří kaše, kterou lze konzumovat s ovocem. Jejich uplatnění je ovšem daleko širší. Jáhly můžeme přidat do omáček, hodí se rovněž do nádivek nebo polévek. Využít je navíc lze i ve sladkých pokrmech. Velmi oblíbený je např. tradiční jáhelník, a to třeba se švestkami nebo jablky.

 

A tady je recept:

budeme potřebovat:

  • 30 dkg jáhel
  • 1 l mléka nebo 0,5 l vody (a 0,5 l mléka)
  • 2 vejce
  • trochu másla
  • cukr podle chuti
  • špetku soli