zbývá za 1 199 Kč


ZELENÉ POTRAVINY ČÁST 3.

Mladý ječmen – přírodní zdroj cenných látek

mlady jecmen 5 kriterii jak vybrat ten nejucinnejsi

Ječmen – Hordeum se v přírodě vyskytuje jako planý asi ve 25 druzích. Pro zpracování však přichází v úvahu pouze kulturní rostlina ječmen setý. Je to jednoletá ozimá obilnina, která se pro využití ve zdravé výživě sklízí, když doroste do výšky asi 20 cm a na stéblu ještě není „kolínko“, tj. zárodek pro klas. V té době má rostlina nejvyšší obsah výživných látek a minerálů.

Díky svému velmi vysokému obsahu tělu prospěšných látek, mezi které patří celá řada minerálních látek, stopových prvků i klasických vitaminů se stal mladý ječmen jednou z nejoblíbenějších zelených potravin v rámci zdravého životního stylu. Prášek z mladého ječmene je také vynikajícím zdrojem bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. Rovněž obsah chlorofylu a beta-karotenu, které jsou skvělými antioxidanty, z něj činí vynikající pomůcku pro zvyšování imunity a detoxikaci organismu.

foto7Mladý ječmen se zpracovává těmito způsoby:

  • Lístky mladého ječmene se umyjí, odšťaví a džus se vysuší. Vznikne tak prášek, v němž se zachovají veškeré látky: enzymy, vitaminy, esenciální kyseliny a chlorofyl.

Tato výroba je nejdražší, ale výrobek je nejkvalitnější.

  • Nebo se zpracovává celá rostlina tak, že se usuší a rozemele. Vzniklý prášek obsahuje velké množství nestravitelné traviny. Výroba je podstatně levnější a výrobek méně kvalitní.
  • Další způsob spočívá v tom, že se rostliny zmrazí a rozdrtí. Tento způsob se využívá hlavně pro výrobu džusů.

Mladý ječmen je přírodní antioxidant, který pomáhá snižovat překyselení organismu. Jak už jsme zmiňovali výš, je ceněn pro vysoký obsah vitaminů, například vit. C, B a E. Díky obsahu vitaminu C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže, zubů. Vitamin C je mimořádně silným antioxidantem, který chrání buňky před oxidativním stresem, přispívá k normální funkci imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Povzbuzuje organismus při únavě a vyčerpání, přispívá k normální činnosti nervové soustavy a psychické činnosti. Zvyšuje vstřebávání železa z potravy, přispívá k regeneraci redukované formy vitamínu E a k normálnímu energetickému metabolismu. Díky obsahu vitaminu B podporuje normální energetický metabolismus, pomáhá bojovat s únavou a vyčerpáním a přispívá k normální funkci imunitního systému. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

V mladém ječmenu najdeme také bohaté zastoupení minerálů jako je selen, fosfor, hořčík, vápník. Mladý ječmen obsahuje cenný chlorofyl, jedná se o látku, která způsobuje zelené zabarvení rostlin. Zelené barvivo je obsažené ve všech zelených rostlinách, řasách a sinicích a které umožňuje fotosyntézu.