nad 999 Kč


Kořen ženšenu pravého patří k nejznámějším exotickým léčivým bylinám.  Vyskytuje se v několika variantách jako ženšen korejský, čínský, sibiřský, japonský a americký. Naprosto nejvyšší obsah účinných látek však obsahuje ženšen korejský.

Tradiční čínská medicína používá tento „zázračný“ kořen pravého ženšenu již více než 5000let. Je používán pro své účinky jako zdroj vitality, zdatnosti, síly a dlouhého života. Samotný název „ženšen“ znamená v čínštině „kořen života“. Je tradováno, že ženšen posiluje 5 životně důležitých orgánů: játra, srdce, slezinu, plíce a ledviny, protože harmonizuje energii Yin a Yang. Posiluje energii a krev. Ženšen zklidňuje ducha a zahání strach. Je to mocné sedativum vědomí, („Shen”). Jeho dlouhodobé užívání posiluje organismus a prodlužuje trvání života.

cerveny korejsky zensen

Pěstování pravého korejského ženšenu

Ženšen vyžaduje kvalitní půdu bohatou na minerály, mírné podnebí s čistým vzduchem a dostatečné letní srážky. To vše mu dopřává centrální část Koreje a proto je tato část světa tím nejlepším místem pro pěstování tohoto „přírodního zázraku“. Pěstování ženšenu však půdu silně vyčerpává, proto tam, kde je ženšen jednou sklizen, nemůže být znovu pěstován dříve, než za patnáct let. Půda se chystá minimálně dva roky před výsadbou ženšenu. Opakovaně se upravuje hlubokou orbou a obohacuje o přírodní živiny. Také sazenice jsou pěstovány ve speciálně připravených a ošetřovaných půdních kontejnerech. Korejský ženšen je pěstován ve stínu, chráněn před slunečními paprsky a samozřejmě bez použití chemie. Kořen se sklízí nejčastěji mezi pátým až sedmým rokem, v tomto období obsahuje nejvyšší množství aktivních látek. Kořen je maximálně narostlý a má zachovanou rovnováhu mezi hlavičkou, hlavním kořenem a postranními kořínky.

Účinné látky

Nejdůležitějšími aktivními látkami v Korejském ženšenu jsou ženšenové saponiny (ginsenosidy). Korejský ženšen má nejbohatší škálu saponinů. Její složení je naprosto unikátní a žádné jiné rostliny čeledi Panax se mu neblíží. Zatím bylo identifikováno třicet tři různých druhů saponinů, pojmenovaných jako ginsenosidy. Tyto ginsenosidy se dále dělí na dioly, trioly a oleanany podle jejich strukturních vlastností. Každý má jiné léčivé účinky. Nejvyšší zastoupení mezi dioly má Rb1 a mezi trioly Rg1. Pouze v červeném ženšenu je významně zastoupen i ginsenosid Rg3.

Díky unikátnímu složení má Korejský ženšen až neuvěřitelné spektrum účinků. Všechny jeho aktivní látky se navzájem podporují a zároveň žádná není škodlivá. Ženšenem se nedá předávkovat, ani se na něm nedá vypěstovat závislost.

Fermentace čili mléčné kvašení

Mléčné kvašení je kvasný pochod, který probíhá bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie (enzymy) „vyrábějí“ z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Tento proces nám přirozeně probíhá ve střevech, kde fermenty štěpí velké molekuly na malé, které mohou procházet buněčnou membránou. Pokud ovšem organismu takové fermenty dodáme už připravené, velice mu ulehčíme práci, což je pro mnohé z nás velkým přínosem pro zdraví.

Druhy ženšenu

Kořen ženšenu můžeme koupit v různých podobách. Můžeme ho koupit jako čerstvý nebo zpracovaný a to jako bílý, červený nebo Taekuk-sam.

Čerstvý kořen – jedná se o ženšen právě sklizený z pole. Nedá se dlouho skladovat, protože obsahuje asi 75% vody. Je určen k okamžité spotřebě.

Ženšen bílý (Radix ginseng album) – je to obdoba čerstvého ženšenu, který se očistí a usuší na slunci nebo v horkém vzduchu bez přístupu páry.

Ženšen červený (Radix ginseng rubrum) – tento ženšen se před sušením nečistí, ale je ůkladně tepelně zpracován horkou párou, tzv. pařením. V této fázi obsažený škrob zkaramelizuje, což zvyšuje účinnost saponinů a aktivních účinných látek. Při tomto procesu ženšen mění svou barvu na světle hnědou až sytě červenou. Tato úprava ženšenu je vůbec nejlepší.

Taekuk-sam – jedná se o čerstvý ženšen, který krátce vystavíme páře nebo povaříme a hned usušíme.

Námi nabízený korejský ženšen je té nejvyšší jakosti! Jedná se o výrobky z červeného, šestiletého ženšenu