zbývá za 1 199 Kč


Zpěvačka Šárka Rezková Brabcová ač žila v Holandsku, její koncerty a turné s Helenkou Vondráčkovou v České republice začaly být stále častější. Její kilogramy navíc, které způsobují léky a utlumování metabolismu tedy přivedly Šárku k osobní poradkyni Táně Řehákové v České Třebové a vyhlásila boj svým špíčkům.

Šárko jak se Vám daří bojovat s váhou a přitom s nemocí, při které léky nadváhu způsobují  a vysadit je nelze?

Není to snadné, ale bojuju a s Táňou jsme vymyslely několik způsobů, jak ošidit tu moji hlavu, která když přichází deprese a chuť na sladké mě začne nabádat k chuti na sladké. Pro mozek je nám od dětství zakódována sladká chuť jako pocit blaženosti a bezpečí, proto lidé často ve sladkostech ujíždí, když jim je zle a následky jsou znatelné nejen na váze. Přichází další problém a tím je toxin, který mozek otravuje a člověku je ještě hůř. Když mi Táňa tento koloběh nastínila a ukázala mi sladkosti, které nemusím z jídelníčku vynechat, byla jsem opravdu ráda, protože se to na mých kilech poměrně brzy začalo projevovat, ale hlavně jsem se začala cítit lépe. Už nesáhnu po čokoládě s cukrem, protože mám možnost čokolády, která cukr neobsahuje, nebo si na proteinovou palačinku dám čekankový sirup, který obsahuje minimální množství cukru a kupu vlákniny, která působí i jako probiotikum, tedy střevům pomáhá a toxiny z cukru nemají šanci působit na mozek.

Když máte ráda sladké, jak řešíte třeba nedělní zákusek ke kávě ?

Miluji i moučníky a Táňa mě zásobuje svými recepty, které jsou převážně založeny na surovinách bez mouky. Bílá mouka obsahuje velké množství sacharidů. Peču tedy z ořechů, mandlové mouky, čekankového sirupu, nebo ovoce a želatiny, někdy sladím erythritolem. Snažím se, aby škroby a cukry byly v mém jídelníčku pokud možno co nejméně. Táňa vyhledává vhodné suroviny, vymýšlí z nich recepty a  ty nejlepší vychytávky pro nás nakupuje abychom mněli dostatečný výběr. Její knihu ,, S díky paní Dobromile", kterou jsem jí přijela do Česka na Gastronomické slavnosti v Litomyšli pokřtít, mám stále v kuchyni na lince. Je to moje Bible, která mi pomáhá vyhýbat se jídlům, která mi neprospívají. Dokonce jsem si s Táňou na pódiu kromě mého koncertu také mohla uvařit co mám ráda a byla to právě palačinka s lískooříškovým krémem, tvarohem a čekankovým sirupem, který miluju. Bylo to poprve co jsem vařila na pódiu, pravda zpívání mi tam jde líp, ale mám radost, že jsme spolu s Táňou toto zdravé mlsání mohly předvést a seznámit tak řadu lidí s touto zdravou alternativou cukru , který chutná jako med a nahrazuje částečně i tuk.

Taková strava musí být finančně náročná. Myslíte, že je možné se takto stravovat stále?

Logicky vzato je to dražší způsob stravy. Prakticky tomu tak ale není. Nelze srovnávat například kilo bílé hladké mouky s kilem mouky mandlové. Bílá mouka sytí jen na chvíli, tedy sáhneme po moučníku podstatně častěji, abychom se zasytili. Sacharidy v ní obsažené dnes již prokazatelně způsobují řadu alergií a zdravotních problémů, které nás ve finále stojí řadu peněz v lékárně. Když se necítíme sytí, jíme víc. Nenapadlo vás někdy, že člověk dnes konzumuje opravdu neuvěřitelné množství potravy? Prostě bílá mouka nás ničí, vnáší kyselost do těla a chybí jí živiny, proto přináší další pocit něco sníst.

Alternativy bílé mouky obsahují tuky našemu tělu prospěšné, tedy už do moučníků nemusíme používat tolik tuků živočišných, dobře sytí, zbavují nás cholesterolu a je to dokonalá výživa pro myšlení. Léky, které potom nemusí člověk zbytečně pojídat ušetří nejen peníze, ale také se člověk necítí hladový, unavený,  nemusí se tolik obávat nadváhy, cukrovky, mozkových příhod,  infarktů a řady dalších chorob. Z mého pohledu je to jasná volba. Modifikované potraviny, přemíra pšenice a cukru jsou největším jedem dnešní doby a i když vím, že díky svému stavu už nikdy nebudu jako proutek štíhlá, vím, že pro své zdraví něco dělám. Zhubla jsem 17 kg, váha se teď sice zarazila a dolů už nechce jít, ale cítím se dobře a tento způsob stravy mi vyhovuje. Prostě je to o prioritách. Léky brát musím, ale mnozí lidé se k nim doslova projedí nesprávným složením jídelníčku a kupou sladkých nápojů a to být opravdu nemusí.

To mluvíme o sladkém pečení, ale když říkáte, že v mouce jsou sacharidy, řešíte tak i pečivo a chléb?

Samozřejmě, dokonce i rýže a brambory obsahují sacharidy a škroby. Tánin ořechový chléb je lahůdka a pečivo z tvarohu, dýňové mouky a proteinu je také skvělý způsob jak se zbavit co nejvíc nežádoucí modifikované, bílé pšenici, která našemu tělu nedává prakticky žádné živiny, jen hromadu balastu a lepku. Takový ořechový chléb s plátkem vysokoprocentní šunky, nebo jen tak politý čekankovým sirupem s medovou příchutí je lahůdka. Ale kváskový, nebo žitný chléb si přiměřeně dopřát člověk může. Není ta doba tak daleká, kdy chleba byl svátost, která byla doma ve spíži uzamknutá. Dnes si na to už nikdo ani nevzpomene, ale po celé generace jsme na takový způsob potravy zvyklí nebyli, není divu, že dnes tolik lidí má potíže se zdravím a nadváhou. No a pokud se zeptáte i na nápoje, je to stejné. Čekankový sirup s beta-karotenem a šťávou z čerstvé mandarinky nejen že vypadá jako džus, protože má nádhernou, sladce oranžovou barvu po mrkvi, ale mandarinka mu přidá na vůni citrusů a sladkosti. Toto je opět zdravá alternativa džusu a to je čekankových sirupů na trhu pěkná řádka v nabídce a jsou vhodné i pro děti, tedy se sladké limonády vzdát nemusí.

Výživa a péče o tělo
TaRe